Skip to content
Cart 0

Your cart is currently empty.

Veel cosmetische producten richten zich op wat er aan de buitenkant van je huid gebeurt. Maar wat zijn de effecten op je lichaam van binnenuit? Met een badkamer plankje vol huidverzorgingsproducten die een cocktail aan (vaak) synthetische stoffen bevatten, is het belangrijk te weten welke schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid en hoe je deze moet vermijden.

Wat zijn nou eigenlijk hormoonverstorende stoffen?

Hormoonverstorende stoffen, in het Engels ook wel endocrine disruptors, zijn chemicaliën die de natuurlijke hormooncyclus van je lichaam uit balans brengen. Dit kan een nadelig invloed hebben op je gezondheid. Ze kunnen voorkomen in veel alledaagse producten, zoals voeding, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Deze stoffen imiteren als het ware de effecten van natuurlijke hormonen in je lichaam; ze kunnen de effecten van echte hormonen verminderen, versterken of volledig aanpassen. Dit gebeurt doordat de communicatie tussen cellen wordt verstoord, waardoor hormonen hun natuurlijke communicatie niet kunnen doorzetten. Het gevolg hiervan kan zijn dat je lichaam in disbalans raakt, wat gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Uit onderzoek van het National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) en de World Health Organization (WHO) hebben zelfs kleine hoeveelheden effect op onze gezondheid. Dit is iets wat wij bij Mothr Earth Proof willen voorkomen!

Waarvoor dienen onze hormonen?

Om te begrijpen wat voor invloed hormoonverstorende stoffen op je lichaam hebben, is het allereerst belangrijk om te begrijpen wat de functie is van je hormonen en waarom een verstoring slecht kan zijn. Het AOV stelt dat onze hormonen functioneren als signaalgevers. Ze helpen het lichaam signalen sturen en zijn betrokken bij processen zoals spijsvertering, voedsel, emoties, gedrag stofwisseling en verschillende orgaanfuncties.

Hormonen hebben onder andere invloed op onze:

  • Emoties
  • Vruchtbaarheid en seksualiteit
  • Slaap
  • Metabolisme
  • Groei en ontwikkeling
  • Bloeddruk

Welke klachten kunnen er voorkomen door hormoonverstorende stoffen?

In een onderzoek op PubMed werd gekeken naar de effecten van deze stoffen. Hoewel aanraking met hormoonverstorende stoffen niet altijd schadelijk is, kan langdurige blootstelling wel leiden tot gezondheidsproblemen. 

Gezondheidsproblemen die zich kunnen voordoen zijn:

  • Stofwisselingsziekten: De Universiteit Utrecht (UU) heeft een verband gevonden tussen hormoonverstorende stoffen en stofwisselingsziekten zoals diabetes en obesitas.
  • Diabetes: Volgens het RIVM  gaan bepaalde hormoonverstorende stoffen gekoppeld aan een verhoogd risico op diabetes.
  • Hormonale kankers: Medisch Contact heeft aanwijzingen gevonden voor een verhoogd risico op bepaalde soorten kanker door blootstelling aan hormoonverstorende stoffen.

Welke stoffen kun je het best vermijden?

Hoewel overheden zoals de EU, de Amerikaanse FDA en de WHO richtlijnen hebben opgesteld om de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen te beperken, blijven er nog veel in onze producten zitten.

Het kan lastig zijn alle ingrediënten in productbijsluiters te ontcijferen. Daarom geef ik je graag de belangrijkste hormoonverstorende stoffen mee om op te letten.

De meest voorkomende hormoonverstorende stoffen volgens de Consumentenbond zijn:

  • Parabenen: Parabenen worden gebruikt als conserveermiddel om cosmetica langer houdbaar te maken. >> voor en tegens van parabenen
  • Ftalaten: Ftalaten dienen als bindend middel tussen geurstoffen en cosmetica, deze stoffen kunnen je hormoonhuishouding verstoren.
  • Triclosan: Is een antibacteriële stof die vaak in cosmetica wordt gebruikt. De stof heeft potentiële consequenties zoals hormoon verstoringen.
  • Benzofenonen: Benzofenonen zijn chemicaliën die de effecten van oestrogeen kunnen nabootsen in het lichaam en zo je natuurlijke hormonen uit balans kan brengen.

Wist je dat: alles wat je op je huid smeert in minder dan 30 seconden wordt opgenomen in je bloedstroom?

Daarnaast zijn er ook nog:

  • Propylparaben: Dit wordt gebruikt om cosmetica langer te bewaren.
  • Triclocarban: Werkt ook als antibacterieel component in cosmetica.
  • Koijc Acid: Wordt vaak gebruikt voor huid verlichting, dit kan zorgen voor een gevoelige huid.
  • Benzyl Salicylate: Is een aroma ingrediënt die voor irritaties en allergieën kan zorgen.
  • Resorcinol: Wordt vaak gebruikt in acne producten en kan zorgen voor huidirritaties.
  • BPA (Bisfenol A): Bevindt zich in plastic verpakkingen.

Nou snap ik dat je niet meteen alles uit je badkamer kastje weggooit, maar het is belangrijk om erbij stil te staan wat je op je gezicht smeert en wat de wisselwerking daarvan is, niet alleen op je huid maar ook aan de binnenkant van je lichaam. Er is een oude uitspraak die als volgt gaat: ‘alles wat je op je huid smeert moet je ook kunnen eten’, iets wat wij bij Mothr Earth Proof erg serieus nemen en ook implementeren; daarom zorgen wij dat deze ingrediënten niet in onze producten te vinden zijn. 

Hoe voorkom je dat je hormoonverstoorders op je huid smeert?

  • Controleer de product labels en let op de bovenstaande ingrediënten.
  • Kies voor producten die ‘paraben-vrij’ en ‘fragrance-vrij’ zijn.
  • Neig naar natuurlijke en biologische producten wanneer mogelijk.
  • Probeer cosmetica in plastic te vermijden, aangezien hormoonverstorende stoffen ook in plastic verpakkingen kunnen voorkomen.

Wist je: dat Mothr Earth Proof skincare vrij is van al deze nare stoffen?

Hormoonverstorende stoffen - Onze filosofie 

Het is gelukkig ook mogelijk deze stoffen te vermijden! Bij Mothr Earth Proof geloven we dat hormoonverstorende stoffen niet iets zou moeten zijn wat je zou hoeven opofferen voor een goede skincare routine. Wij geloven dat skin-care producten mogelijk moeten zijn zonder deze stoffen. Dat wat je op je huid smeert ook goed moet zijn voor je lichaam. Begin klein; bekijk wat je al hebt en maak bewuste keuzes wanneer je nieuwe producten aanschaft. Zo creëer je langzamerhand een nieuwe skincare routine zonder hormoonverstorende stoffen – waar je op het langer termijn profijt van zal hebben. Iets waar je lichaam en je huid je dankbaar voor zullen zijn, wat balans stimuleert.

 

"I believe that your skin is a dynamic reflection of what you eat, how you feel, breathe, move, the thoughts you have, and how balanced you are. Andrea van Reeken-Slee, founder and skincare expert" 

 

Hormoonverstorende stoffen kunnen in meerdere dingen zitten, voeding, cosmetica en plastic. Probeer ingrediënten zoals parabenen, ftalaten en triclosan te vermijden en te kiezen voor natuurlijke en organische producten die niet in plastic verpakt zitten. Zo kun je je gezonde hormoonbalans behouden.

Heb je vragen over je huid?

Voor vragen over de gezondheid van je huid of huidirritatie, kun je mij een e-mail sturen.


 

DISCLAIMER: Dit artikel over hormoonverstorende stoffen is geen diagnose en geen advies om de bovenstaande klachten te genezen of te verhelpen. Als je last hebt van ernstige gezondheidsproblemen, neem dan altijd contact op met je arts.


 

Continue reading
Why is Male Skin Unique and Different?
Read more
Why is Male Skin Unique and Different?
Rode vlekken en littekens
Read more
Rode vlekken en littekens
Select options